Aloittelevan rakennuttajan muistilista

Talon rakentaminen on iso projetki, jota ei varmaan tarvitse erikseen enää korostaa. Kun valitset rakennustavaksi talopaketin, niin vältyt varmasti suurelta stressikuormalta (varsinkin jos rakennutat ensimmäistä taloasi). Lisäksi pakettitalojen arvo nousee heti, kun talo on pystytetty. Uunituoreen rakennuttajan on syytä kuitenkin syventyä seuraaviin asioihin ennen rakennusurakan aloittamista.

Talopaketin rakennustyömaaHuomioi budjetissa tarvittavat maatyöt

Monesti maatöihin ei osata varata riittävän suurta siivua budjetista ja jo tässä kohtaa harmillisen usein ollaan budjetin punaisella puolella. Maanrakennustyöt voivat olla toteutettu jopa 25 000 eurolla, mutta monimutkaisemmissa kohteissa saatetaan paalutus- ja räjäytystöiden jälkeen olla yli 70 000 euron.

Laadi realistinen budjetti

Moni fiksu budjetoija on oppinut nyrkkisäännön: “tuplaa budjetti rahallisesti ja kerro se kolmella ajallisesti”. Tämä on myös hyvin usein karu totuus. Ihmisillä on taipumus kerätä aina halvimmat hinnat budjettiin ja siinä vaiheessa sivuuttaa tai “unohtaa” tiettyjä kustannuksia nostavia pieniä tekijöitä. Näistä ykkössatasten kuluista koostuu monesti yli 10 000 euron loppulasku helposti. Muista siis laskea rakennusbudjetti joka kohdassa yläkanttiin – niin rahallisesti kuin ajallisestikin.

Tiedä mitä rakennusalan ammattitermeillä tarkoitetaan

Talotehtaan muuttovalmis toimitussisältö ei vastaa valmista taloa. Muuttovalmis paketti sisältää noin 80 prosenttisesti kaiken tarvittavan. Ellet ole erikseen sopinut maatöistä, vakuutuksista sekä vesi-, viemäri- ja sähköliittymien hankinnasta, niin ne jäävät rakennuttajan harteille. Myös jätekuormien poisvienti on hyvä sopia ennakkoon, jos et itse ole innokas niitä kuskaamaan pois rakennustöiden valmistuttua.

Muista tarkistaa, mitä talopaketit sisältävät ja mitkä niistä jäävät rakennuttajan huolehdittavaksi (esimerkiksi ulkoseinien maalaus).

Pohjakuva unelmien omakotitalostaVaraa rahaa myös pihatöihin

Tämä kohta meinaa myös unohtua varsinkin miespuolisilta talon rakentajilta. Pihan kuntoonlaitto talopaketin rakennuttamisen yhteydessä on kustannuksiltaan noin 10 % hankkeesta. Tai ainahan pihan voi jättää ensimmäisen kesän ajaksi mullikolle!

Kiire on vihollisesi

Oletko sinä tehnyt kiireessä enemmän hyviä vai huonoja ratkaisuja? Tämäkään ei ole poikkeus. Yleensä kiire nostaa turhia kustannuksia ja tekee hallaa kaikille rakennusprojektin osapuolille. Hiljaa hyvä tulee ja kerralla valmista! Tsemppiä talopakettiprojektin aloitukseen!

Posted in Rahaa, Uutuudet.