Erilaisia lainoja, joita voit saada

Rahaa

Pikaluotto, asuntolaina, opintolaina, autorahoitus, kulutusluotto, joustoluotto, luottokortti, remonttilaina… erilaisia lainoja on joka lähtöön, ja joku on kerännyt ne kaikki. Se nyt ei kuitenkaan ole ensisijainen tarkoitus. Mikäli lainoja on kertynyt lukuisia erilaisia, voi olla hyvä hankkia yhdistelmälaina. On aina parempi maksaa pois yhtä isoa lainaa kuin lukuisia pikkulainoja, sillä lainoissa tuppaa olemaan korkeat kuukausikulut. Kun otat kulutusluoton, et yleensä maksa siitä pelkkää korkoa, vaan myös kuukausimaksuja, tilinhoitomaksuja, laskutuspalkkioita ja käsittelymaksuja. Lainojen yhdistelylainan avulla voit säästää kymmeniä euroja kuukausitasolla, ja jopa tuhansia euroja vuositasolla! Katsotaan kuitenkin ensin, mitä lainoja on olemassa.

Pikaluoton korko voi olla jopa 250 %

Kaikista kallein laina on pikaluotto, eli pikalaina tai pikavippi. Pikaluottojen todellinen vuosikorko saattaa olla jopa 250 prosenttia, joten yllättävän rahapulan iskiessä kannattaa harkita ensin kaikkia muita vaihtoehtoja. Jos pikaluoton päättää ottaa, on hyvä varmistaa, että sen saa maksetuksi pian pois – mieluiten jo viikon, parin sisään. Pikaluotto on siitä hyvä, että sen saa tililleen varsin nopeasti ja ilman paperisotaa. Jos vaikka rahat loppuvat kesken ruokakaupassa, rahasumma ilmaantuu tilille ehkä jo viiden minuutin päästä!

Asuntolaina ja opintolaina ovat edullisimpia lainoja

Asuntolaina

Oman asunnon ostoa varten saatava asuntolaina ja opiskelijalle myönnettävä opintolaina ovat edullisimpia lainoja, joita voit saada. Jos olet säästänyt asuntoon jo pari vuotta (eli sinulla on ASP-tili), voit saada asuntolainallesi valtiontakauksen ja korkokaton! Opintolainakin on valtion takaamaa. Koska näissä lainoissa on niin matala korko, neuvotaan aina maksamaan kaikki muut velat ja luotot pois ja tekemään vasta sitten näihin ylimääräisiä lyhennyksiä. Asuntolaina ja opintolaina kannattaa yleensä jättää myös lainojen yhdistelylainan ulkopuolelle. Opintolainaa ei edes tarvitse maksaa opiskeluaikana, ja asuntolainaan voi tarvittaessa hakea lyhennysvapaita kuukausia. Niiltä maksetaan vain korko, mikä ei ole kovinkaan paljoa, sillä euriborin ollessa matalalla ovat asuntolainojen korot pyörineet yhden prosentin tuntumassa.

Autorahoituksessa voi olla korkea avausmaksu

Autokauppiaat lohduttelevat uutta bemaria kuolaavaa lupaamalla auttaa sopivan rahoituksen järjestämisessä. Autorahoitus kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta, sillä korko saattaa olla vain 0,6 tai esimerkiksi 1,5 %. Kyse on kuitenkin lainankorosta. Kun tutustuu autorahoituksen ehtoihin tarkemmin, huomaa, että todellinen vuosikorko saattaakin olla sama kuin luottokortissa, esimerkiksi 22 %. Todellinen vuosikorko muodostuu lainan avausmaksusta, mikä voi olla parisataa euroa, ja lainan kuukausi- tai vuosimaksuista. Kuukausitasolla pelkät kulut voivat olla kymmeniä euroja, joten lainan kuluihin saattaa mennä kuussa jopa kolmannes lyhennyksen määrästä!

Kulutusluotto – kertaluotto tai joustoluotto

Remonttia, lomamatkaa tai esimerkiksi venettä varten otettuja lainoja kutsutaan kulutusluotoiksi. Kulutusluotossa voi olla järkevä korko, jos se on otettu pankilta, ja sinulla on ollut antaa pankille hyvät vakuudet. Jos taas olet ottanut vakuudettoman kulutusluoton, siinä voi olla melko kallis lainakorko ja lisäksi kuukausi- tai vuosimaksut.

Kulutusluotto saattaa olla kertaluotto tai joustoluotto, mikä toimii ikään kuin luottokortti. Joustoluoton ansiosta sinulla on mahdollisuus nostaa lainaa aina esimerkiksi 50 000 euroon asti, maksaa sitä pois, ja taas tarpeen tullen nostaa koko summa tai osa siitä. Tällaisessa lainassa saattaa olla kuluja, vaikka lainaa ei olisi nostettu vielä euroakaan.

Yhdistelmälainaa voi hakea esimerkiksi pankista

Jotta sinulle ei muodostuisi turhia kuluja monista yhtä aikaisista lainoista, eli autorahoituksista, remonttilainoista, luottokorttiveloista ja pikavipeistä, kannattaa hakea lainojen yhdistelylainaa. Kuten edellä mainittiin, asuntolaina, mahdollinen yhtiölainaosuus ja opintolaina kannattanee jättää tämän yhdistelmälainan ulkopuolelle, sillä niissä on yleensä jo valmiiksi edullinen korko ja edulliset ylläpitokulut.

Tällaista yhdistelylainaa kannattaa lähteä ensisijaisesti hakemaan omasta pankista, mutta jos pankit eivät suostu sitä myöntämään, on seuraava askel pyytää lainatarjouksia useilta eri rahoitusyhtiöiltä. Jos luottotiedot ovat jo sattuneet menemään, ei hätää – kunnan talous- ja velkaneuvonnan kautta saattaa järjestyä niin sanottu sosiaalinen luotto, mikä on tarkoitettu huonoon taloustilanteeseen joutuneen lainojen maksujärjestelyihin. Kaikilla kunnilla ei tällaista palvelua kuitenkaan ole, tai asiakas ei täytä ehtoja. Takuusäätiöltä voi myös kysellä mahdollisuutta lainojen yhdistelylainaan tai siihen, että Takuusäätiö suostuisi takaamaan velkaongelmiin joutuneen henkilön pankkilainan. Edullisen yhdistelylainan avulla lainojen kulut saataisiin järkevälle tasolle.

Posted in Lainat, Rahaa, Uutuudet.