Vuokra- ja omistusasumisen hyvät ja huonot puolet

Asunto

Kannattaako nykyään asua vuokra- vaiko omistusasunnossa? Mediassa puhutaan jatkuvasti vuokrien noususta, sekä toisaalta omistusasuntojen arvon laskusta. Pääkaupunkiseudulla omistusasuntojen hinnat kuitenkin ovat huipussaan. Lue tästä artikkelista parhaat vinkit asumiseen liittyen – sen jälkeen päätöksen teko on huomattavasti helpompaa.

Ensimmäisenä yleensä vuokralle

Vuokrattavia asuntoja löytyy yleensä pilvin pimein. Kun nuori muuttaa pois kotoaan, muuttaa hän yleensä ensimmäiseksi vuokralle. Vuokra-asuntoja etsitään yleensä siinä vaiheessa, kun lähdetään opiskelemaan vaikkapa yliopistoon tai ammattikorkeakouluun. Monilla yliopistopaikkakunnilla on oma vuokranvälittäjä, joka tarjoaa asuontoja nimenomaan opiskelijoille. Nämä ovat yleensä suhteellisen edullisia asuntoja, lähellä vaikkapa yliopiston kampusta.

Ensimmäiseksi asunnoksi vuokra-asunto onkin erittäin hyvä ratkaisu. Harvalla nuorella on säästössä useita tuhansia euroja, joita vaadittaisiin oman asunnon käsirahaan. Lisäksi ensimmäisessä asunnossa asutaan yleensä muutama vuosi, joten vuokra-asunnosta on helpompi muuttaa pois lyhyelläkin varotusajalla. Lisäksi asuminen on melko huoletonta, koska vuokranantaja vastaa mahdollisista korjauksista ja muista huolloista. Jos siis esimerkiksi jääkaappi tulee tiensä päähän, eivät uuden jääkaapin hankintakulut mene opiskelijan omasta pussista.

Monille ihmisille vuokra-asuminen sopii kuitenkin myös myöhemmällä iällä. Elämäntilanteet voivat muuttua, joten vuokra-asuminen antaa yleensä enemmän joustoa tämän suhteen. Perhe voi kasvaa, työpaikka voi muuttua, puoliso voi saada hyvän työtarjouksen toiselta paikkakunnalta… Kaikki nämä puoltavat vuokra-asumista, sillä silloin on helpompi tehdä nopeitakin päätöksiä. Vuokra-asunnoissa on yleensä kuukauden irtisanomisaika ja uuden asunnon voi saada hyvinkin nopeasti. Jotkut myös pitävät vuokra-asuntojen helppoudesta: ei tarvitse itse huolehtia pihojen aurauksia, ruohon leikkaamista ja niin edelleen. Tämän takia myös monet seniorit suosivat vuokra-asumista – kaikki on järjestetty valmiiksi vuokranantajan puolelta, ja itse voi keskittyä omiin juttuihinsa. Yllättävät korjaustarpeet eivät tunnu omassa kukkarossa. Jos vuokra nousee, voi asuntoa vaihtaa.

Vuokra-asuminen on siis varsin helppoa ja vaivatonta, ja siksi sitä niin monet suosivatkin. Vuokrattavia asuntoja löytyy ympäri kaupunkia, ja lisäksi niitä löytyy varsin monesta hintaluokasta, joten jokaiselle löytyy varmasti sopiva vaihtoehto. Mikä sitten puhuu omistusasuntojen puolesta, niitä kuitenkin löytyy Suomesta varsin paljon?

Oma asunto on myös sijoitus 

Suomesta löytyy varsin paljon omistusasuntoja verrattuna väestömäärään. Omistusasunnon löytäminen on kuitenkin yleensä vaikeampaa kuin se, että etsii vuokrattavia asuntoja. Yleensä käytetään välittäjää, joka myy tai etsii asuntoa kuluttajalle. Tämä tietysti maksaa rahaa, ja sen lisäksi pitää myös maksaa varainsiirtovero asuntokauppojen yhteydessä. Eikö siis olisi paljon fiksumpaa asua vuokralla?

Oma asunto on kuitenkin aina oma, eli sille saa tehdä mitä itse haluaa. Jos haluat maalata olohuoneen seinät pinkillä värillä, mikään ei estä sitä tekemästä. Monet myös ajattelevat asunnon ostoa ikään kuin sijoittamisena. Siinä missä vuokra-asunnosta maksetaan vuokraa joka kuukausi, omistusasunnosta yleensä lyhennetään lainaa pankille. Näin kuitenkin maksat asuntoa itsellesi, jolloin sinulla voi olla jo muutaman vuoden kuluttua useita tuhansia euroja “säästössä”, kun ne ovat asunnossa kiinni. Jos ostat asunnon, jonka hinta on 100 000 euroa, sinulla on aikaa maksaa sitä 10–30 vuotta. Sen jälkeen se on sinun omasi, ja myydessäsi asunnon vaikkapa 120 000 euron hintaan, saat ne kaikki rahat tilillesi. Näin monet kuluttajat ajattelevat oman asunnon hankinnan olevan sijoitus tulevaisuuteen, jolla turvataan omaa elämää esimerkiksi eläkkeelle siirryttäessä.

Omistusasunnon hankinta ei kuitenkaan ole mahdollista aivan kaikille. Pankit saattavat olla hyvinkin tarkkoja siitä, kenelle myöntävät lainaa. Vaatimuksena on yleensä vakituinen työpaikka ja palkkatasonkin pitää olla vähintään kohtuullinen. On aina helpompi saada lainaa, mikäli lainan hakijoita on kaksi – esimerkiksi aviopari, joilla molemmilla on vakituinen työpaikka.

Mikä asumismuoto on paras juuri minulle

Jos elää muuttuvissa elämäntilanteissa ja tekee vaikkapa paljon reissutöitä, tai tietää että työkomennuksia eri paikkakunnilla voi olla luvassa, voi vuokra-asuminen olla parempi vaihtoehto. Myös silloin, jos haluaa huoletonta asumista ilman pelkoa yllättävistä menoista, on vuokra-asuminen varmasti hyvä valinta. Jos kuitenkin tietää haluavansa pysyvyyttä (sekä oma maksukyky riittää), voi omistusasuminen olla paras ratkaisu. Se on myös sijoitus tulevaisuuteen, sillä maksat asuntoa koko ajan itsellesi. Vuosien päästä sinulla voi olla iso rahapotti tililläsi, jos asunnon hinta kasvaa.

Posted in Asunnot, Lainat, Rahaa, Uutuudet.